Firmware: A-410 [01 Apr. 2014] | A-400 [12 Mar. 2014] | C-300 [13 Feb. 2014] | A-300 [24 Feb. 2014] | C-200 [11 July 2013] | A-200/A-210 [11 July 2013] | Popbox V8 [3 Dec 2013]

Just got your NMT | WIKI has the answers | Search the forum | Forum Rules/Policy | Firmware & Official NMT News | Popcornhour manuals



User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Thread Closed 
mediatomb UPnP server
01-01-2009, 02:30 PM
Post: #1
mediatomb UPnP server
After some relentless efforts to recompile mediatomb for the Networked Media Tank, i've found the pre-compiled static binairies just beeing hosted on their site.

For those wondering why i would replace the default upnp server with this one, is ofcourse customization and great UPnP device support (such as PS3).

You can just download the pre-compiled binairies from:
http://downloads.sourceforge.net/mediato...2el.tar.gz Wink

Cheer,
Tony
Find all posts by this user
[+] 1 user says Thank You to edgecrush3r for this post
01-02-2009, 12:50 AM (This post was last modified: 01-02-2009 12:51 AM by Eddy_BE.)
Post: #2
RE: mediatomb UPnP server
You have made my day Smile
Got mediatomb up and running on the HDX-1000. Now I can stream .flac to my Denon! Was not possible with the supplied NMT-UPnP.
My knowledge of the NMT is still poor, i've got it only a few days. Maybe you can help me with some hints to get this perfect? I start the program now in a telnet session: ./mediatomb.sh&
- Can I add the mediatomb application in the "NMT application" list? (the list where we can stop/start e.g FTP, NFS etc?
- Or do I need to make some kind of webpage to start/stop mediatomb. Are there webpage examples to get started from?
- What is the directory where programs are normally placed. I've placed mediatomb now onder 'share'. Maybe not the nicest place..

Thanks for your time, cheers, (groeten uit Belgie Smile
Eddy
Find all posts by this user
01-04-2009, 12:11 AM
Post: #3
RE: mediatomb UPnP server
(01-02-2009 12:50 AM)Eddy_BE Wrote:  You have made my day Smile
Got mediatomb up and running on the HDX-1000. Now I can stream .flac to my Denon! Was not possible with the supplied NMT-UPnP.

Wow, this is good news. I'm really new to the telnetd service, and not sure how to use it to install/run mediatomb. Would you be willing to list the steps you took to make this happen? I've got telnetd successfully installed, but am stuck on how to use it to install mediatomb.

Thanks!
Find all posts by this user
01-04-2009, 02:43 PM
Post: #4
RE: mediatomb UPnP server
Hi dvan,
Not so difficult to do:
- Check that you can setup a telnet session from your pc to your mnt.
If you use windows, you have to install a telnet application. But winxp has this included I think (in a dosbox)
do telnet <ip of your mnt> example: telnet 192.168.2.2
after the promt type ls to see if you get a response
type exit to stop
- Check if FTP is working
You can do FTP in a dosbox.
do FTP <ip of your mnt> comes back with user fill in ftpuser next pasword 1234
do dir or ls to check.
type quit to stop
but simplest is to use a ftp program on a pc

* Get the file mentioned by edgecrush3r and unzip it on your pc
* telnet to your box, type pwd , an do cd <directory> until you are in the share dir.
* in the share dir i've made a directory 'applications' I think there are better places to put programs, but for now it works..
type mkdir applications and do a cd to applications , mkdir mediatomb cd mediatomb leave telnet open for now
* FTP the unzipped mediatomb files including subdirs to your new directory mediatomb
* with telnet do ls to see if files are there
* in telnet type chmod 777 mediatomb.sh
* cd usr/bin and do chmod 777 mediatomb this is to make files executable
* go back to your mediatomb dir with cd ../..
* start the program ./mediatomb.sh&
you should see some text and after that telnet prompt -> type exit to stop telnet session
mediatomb is running so long you do not plugout the mnt, to start after powerdown: ./mediatomb.sh
There is a way to start programs at nmt boot, but don't now yet how to do it.

webinterface to mediatomb : http://192.168.2.2:49152/ replace with your mnt-ip:49152

Hope this helps?

Eddy
Find all posts by this user
01-04-2009, 05:29 PM
Post: #5
RE: mediatomb UPnP server
that did it, thanks for the instructions Eddy. did it take forever for mediatomb to create your database? mine has been chugging all night and it's still not done. maybe this is because of the limited processor in NMT device?
Find all posts by this user
01-04-2009, 08:21 PM
Post: #6
RE: mediatomb UPnP server
At the moment I have only 200 songs to index. It took a minute I think.
And it slows down the more entries you have in the database I understand.
How many songs need indexing?
Find all posts by this user
01-04-2009, 09:25 PM
Post: #7
RE: mediatomb UPnP server
oh, i have tons so I'm guessing that it's just too many. i also turned off the bittorrent application, which seemed to help speed things up.

Also: this is a bit more advanced than my knowledge, but some of the discussion in this thread: http://www.networkedmediatank.com/showth...ht=telnetd

may help you in getting mediatomb to start automatically. it seems that the telnetd program starts based off a start_app.sh file, that maybe you could edit to get it to call mediatomb as well?
Find all posts by this user
02-02-2009, 06:24 AM
Post: #8
RE: mediatomb UPnP server
(01-04-2009 09:25 PM)dvan Wrote:  it seems that the telnetd program starts based off a start_app.sh file, that maybe you could edit to get it to call mediatomb as well?

You must have telnetd already installed...

To auto-start mediatomb add:
Quote:cd /opt/sybhttpd/localhost.drives/HARD_DISK/Apps/mediatomb/ && ./mediatomb.sh&

Change "Apps" to the name of the directory you created. I just happen to put mediatomb into "Apps" directory. I also suggest adding the line under the telnet instruction in start_app.sh file. When I put it above the telnet instruction, mediatomb started and ran ok, but telnet stopped working. After I moved the mediatomb line below the telnet instruction, then both were running ok.
Find all posts by this user
02-04-2009, 10:09 AM
Post: #9
RE: mediatomb UPnP server
This is really good UPnP solution! Thanks, works fine here Big Grin

** A110 user (with storage 1TB, sound via SPDIF to Hi-Fi 96/24 DAC and to surround receiver, video via HDMI to 42" plasma TV) **
** Current FW: 01-17-110314-15-POP-403 **
Find all posts by this user
02-07-2009, 11:03 AM
Post: #10
RE: mediatomb UPnP server
Hi ther how can i remove mediatomb from popcorn

C-200 1 TB HD WD BLACK for testing purposes for now plus External USB WD Elements 1 TB Big Grin
A110 plus 1 TB HD WD SATA 16MB buffer inside.
Dlink USB 8 port Hub with external power.
5 USB Maxtor 1 TB
1 WD 2TB
1 Seagate 2TB
Total is 11 TB of movies
Main PC is a Intel PIV 3.8 Ghz x64 overclocked to 4.2 Ghz, to make yamj.
Find all posts by this user
02-16-2009, 02:02 PM
Post: #11
RE: mediatomb UPnP server
(02-07-2009 11:03 AM)billgatos Wrote:  Hi ther how can i remove mediatomb from popcorn

remove the line
cd /opt/sybhttpd/localhost.drives/HARD_DISK/Apps/mediatomb/ && ./mediatomb.sh&

from start_app.sh, and then remove the mediatob folder in /Apps/. Restart.
Find all posts by this user
04-02-2009, 07:38 AM
Post: #12
[A110] MediaTomb with Denon 3808
Hi all,

Has anyone had any success streaming flac files to their 3808 from MediaTomb on the PCH ?

I use many different dlna/upnp servers (mostly fuppes) and all work ok, except for MediaTomb on the PCH.

When streaming from MediaTomb I always get "File Format Error" on the 3808. This is with the same files that stream fine as flac from fuppes with transcoding disabled (show up as PCM on the 3808).

Anyone have this combination working? Did you need to make some configuration changes?

Cheers.

Sorry for cross posting this to here, but my other thread was receiving no attention in the standard PHC 110 Hardware area (bad place to post in the first place Sad )
Find all posts by this user
04-02-2009, 05:27 PM (This post was last modified: 04-02-2009 05:35 PM by Eddy_BE.)
Post: #13
RE: [A110] MediaTomb with Denon 3808
Hi,
What is working for me is mediatomb running on hdx-1000, and the Denon A1 as a control point. But I cannot use another control point for flac. e.g. a PC with Kinsky.
Mediatomb is default transcoding flac-> pcm, you can remove this line from the config file.
I have also added:

Code:
<magic-file>usr/share/file/magic</magic-file>

Code:
<filesystem-charset>ISO-8859-1</filesystem-charset>

Code:
<metadata-charset>ISO-8859-1</metadata-charset>

editor is eating text Dodgy last line starts metadata-charset
remark:
Denon is picky about .flac, check with mp3tag the tags. And picture in the tagfield must be smaller than 1Meg, else you get a 'communication error'. Best to remove all non flac files from the dirs, except jpegs.
Find all posts by this user
04-03-2009, 11:22 PM (This post was last modified: 04-03-2009 11:45 PM by Lasse_kongo.)
Post: #14
RE: mediatomb UPnP server
Hi and big thanks to this helpfull tutorial.

I have now installed mediatomb and i can see it in my ps3 but i cant play the the files i see??? (it looks like the data is not supported by the ps3 but it is)

Same mediatomb works if I use it with my nas router but I want to play it from my mediaplayer.

Can anybody help me?

edit: by files i mean movies like .avi
Find all posts by this user
04-04-2009, 12:24 AM
Post: #15
RE: mediatomb UPnP server
(04-03-2009 11:22 PM)Lasse_kongo Wrote:  Hi and big thanks to this helpfull tutorial.

I have now installed mediatomb and i can see it in my ps3 but i cant play the the files i see??? (it looks like the data is not supported by the ps3 but it is)

Same mediatomb works if I use it with my nas router but I want to play it from my mediaplayer.

Can anybody help me?

edit: by files i mean movies like .avi

Hi, while browsing, I came across this. Not sure whether it is related to your issue
----------------------------------------------------
(from http://mediatomb.cc/pages/devices)
Sony
* Playstation 3
Firmware 1.80 introduces UPnP/DLNA support, add the following to the <server> section of your configuration file to enable MediaTomb PS3 compatibility:

<protocolInfo extend="yes"/>

Additionally, the PS3 expects that avi files are serverd with the mime type of video/divx, so add the following to the <extensoin-mimetype> section in your configuration file:

<map from="avi" to="video/divx"/>
-------------------------------------------------------
Hope it helps you. If it works, please do post. Additionally was
wondering whether this media server on NMT shows all of the harddisk
or contents from a particular directory.
Find all posts by this user
Thread Closed 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Faster PHP server CSI package journey4712 174 79,291 03-30-2013 01:12 PM
Last Post: o34171@rtrtr.com
  Serviio (DLNA server) RXP 3 4,333 12-30-2012 11:14 AM
Last Post: mikk
  ftp server and upload images from ipcam defer 8 7,486 02-11-2012 04:48 PM
Last Post: vanquish99
  HTTP streaming server on A110 ? dony71 0 2,000 01-26-2012 02:48 AM
Last Post: dony71
  A-110 used like server db to store sensor data csorda 0 1,532 01-18-2012 04:06 PM
Last Post: csorda
Music fuppes 0.629 for NMT - dlna, upnp media server [UPDATED: 31-May-2009] Mr Segfault 53 54,767 10-12-2011 01:04 AM
Last Post: spud
  OpenSSH for SFTP server? dony71 0 1,152 09-30-2011 05:32 AM
Last Post: dony71
  Mediatomb - 0.12.1 edrikk 1 1,804 07-29-2011 02:50 PM
Last Post: james-151
  web server manifest support harrykausl 0 1,560 07-20-2011 09:35 AM
Last Post: harrykausl
  Help with Server Timeout Error running a script hindibuff 0 2,157 03-29-2011 06:21 AM
Last Post: hindibuff

Forum Jump: